2021. júl 12.

Tréningek

írta: Galcs Zsolt
Tréningek

treningek-4.jpg

A papagájok nevelése sokszor nehéz feladat. A madár fiatalkora erős befolyásoló tényező: a kézzel nevelt papagájok már eleve kezesek, az ő nevelésük ezért egyszerűbb. A szülők által nevelt papagáj már komolyabb macera. 12 papagájom közül az egyik, egy amazon, egy éve érkezett, elég vad madár volt és sokáig nevet sem adtunk neki. Végül a neve a gyűrűszáma alapján Kilences lett. Egy idő után magammal vittem őt egy többszemélyes papagájtréningre.

treningek-1.jpg

A kiképzés 6 napon át tartott, több amazon papagájjal együtt vettünk részt rajta Kilencessel. Az edzések lényege a kézre reptetés betanítása volt, ezt a többi papagájtól elég hamar eltanulta. Később a ketrecbe kézzel berakás és kivétel következett.

treningek-2.jpg

Edzősátrakban dolgoztunk, ezek körülbelül 10 méter négyzetméteresek voltak. Mindig 30 perces munkameneteket tartottunk. A felszerelés is profin elő volt készítve, megfelelő méretű ketrecek és ülőfák álltak rendelkezésre, hogy a gyakorlatok flottul tudjanak haladni. A sátrak is megfelelően zártak voltak.

treningek-3.jpg

A csoportvezető a tág környezetet preferálta, mivel szerinte a madarak kényelmesebben érzik magukat, ha 360 fokos kilátással rendelkeznek. Az ügyesebb papagájokat a kiképzést után elvitték egy bemutatóra is, a legjobbakat pedig a szabadon röptetés elsajátítására is lehetőséget kaptak.

Szólj hozzá